מה הקשר בין צילום לבין פוסט טראומה?

במדינת ישראל חיים ע"פ הערכות אלפי גברים ונשים אשר מאובחנים עם פוסט טראומה. פוסט טראומה היא למעשה הפרעה פסיכיאטרית המתרחשת בעקבות אירוע טראומתי כמו לחימה, מעורבות בתאונת דרכים, תקיפה מינית, אלימות ועוד. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי הסיכוי של נשים לסבול מפוסט טראומה הוא גבוה יותר מגברים וכי חלקם של הפוסט טראומתיים באוכלוסייה נע באזור ה 8% אולם המספרים גבוהים הרבה יותר, מאחר ורבים מתקשים לגשת לאבחון לטובת אישוש האבחנה כפוסט טראומתיים. אם עד לפני מספר שנים הטיפול בפוסט טראומה התבצע בעיקר במסגרת של קבוצות תמיכה וכן טיפול פסיכולוגי, כיום ישנן טכניקות רבות שנמצאו כיעילות לטובת התמודדות עם התסמינים של פוסט טראומה אשר כוללים בין היתר: התפרצויות זעם, רגישות יתר, הסתגרות, חוסר יכולת להחזיק בקשרים אינטימיים ועוד.

כיצד צילום משפיע על תמהיל הטיפול של פוסט טראומתיים?

כאמור, תופעה שאנשים רבים סובלים ממנה היא פוסט טראומה המשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים. השלב הראשון להתמודדות כולל קודם כל קבלת ליווי וייעוץ מקצועי מצד מטפל/ת המוסמך לטפל במבוגרים שסובלים מפוסט טראומה, מתוך מטרה להתמודד עם התסמינים וכן ליצור איכות חיים משופרת באמצעות טכניקות טיפול מתקדמות. כיום ניתן לקבל טיפול פרטני המתבצע באמצעות טכניקות מתקדמות, כולל טיפול CBT אשר נחשב לאחד הטיפולים האפקטיביים ביותר לטובת טיפול בפוסט טראומה. זאת ועוד, חלק מטכניקות הטיפול מתבססות גם על תאוריית ייצוג שאותה ניתן להביא לידי ביטוי באמצעות צילום. באמצעות צילום ניתן ליצור ייצוגי חושי וכן עיבוד חושי של הטראומה, באופן מכוון ותוך שימת דגש על "עריכה" של הזיכרון הטראומתי באמצעות צילום. טיפול זה נקרא פוטותרפיה והוא מאפשר להעמיק את הרגש ובהתאם לכך להציף את הרגשות המודחקים הנוגעים לפוסט טראומה ע"י תמונה.

מה הקשר בין צילום לבין פוסט טראומה?

טיפול רגשי המאפשר להתמודד עם זיכרונות מודחקים

טיפול פוטותרפיה הוא טיפול המאפשר למבוגרים כמו גם בני נוער אשר סובלים מפוסט טראומה להביע את עצמם, ללא מילים ובאמצעות תמונות. מאחר והשייח המתבצע במסגרת הטיפול הפסיכולוגי או הרגשי מעורר תחושות של דחק ולעיתים גם חוסר יכולת להביע במילים את התחושות, טיפול פוטורפיה הוא טיפול רגשי שעוסק בנושאים מודחקים שאינם עולים במסגרת השיחה עם המטפל. שיטת טיפול זו מהווה דרך שבמסגרתה מטופלים המאובחנים עם פוסט טראומה יכולים לנסות ליצור שינוי בחיים, וזאת דרך טכניקה מתקדמת של ויסות רגשי וכן הבעה שאינה מתבצעת באופן מילולי ואשר נוגעת באופן ישיר או עקיף לטראומה ממנה המטופלים סובלים. הצילום יכול להיות צילום של אובייקטים או צילום עצמי המתבצע דרך פרוטרט, כאשר במסגרת הטיפול ניתנת האפשרות לעצור ולתת מקום לתחושות שעולות כתוצאה מהצילום ומהתבוננות בתמונות, ללא שיפוטיות.

הסתכלות על סיטואציות רגשיות דרך תמונה

שיטה זו מעניקה אפשרות להסתכלות רפלקטיבית אודות הטראומה וההשלכות שלה, ובהתאם לכך גם שכתוב הסיפור האישי, כחלק מיצירה של מענה רגשי ממוקד המתבסס על צילום ולאחר מכן התבוננות שאליה ניתן להשליך את המאפיינים האישיים דרך עיבוד קוגניטיבי ורגשי המתבצע בזמן אמת. חשוב להבין כי טיפול פוטורפיה איננו מתבצע רק ע"י הצילום עצמו אלא גם דרך התבוננות בתמונות, וזאת מתוך מטרה למתן את הרגשות השלילים כמו גם שינוי הנרטיב באמצעות מסגור מחדש המתבצע דרך תמונות.

לסיכום, הפרעה פוסט טראומתית היא הפרעה נפוצה שמשפיעה באופן משמעותי ודרמטי על שגרת החיים של גברים נשים ובני נוער. ההתמודדות עצמה עשויה לגרום לתחושה של חוסר אונים עד לכדי הסתגרות, ועל כן באמצעות טיפול פרטני המתבצע באמצעות מטפלים מוסמכים לצד טיפול פוטותרפיה שהולך ותופס תאוצה כחלק מהחשיבות של טיפול רגשי מהווה הזדמנות ליצירה של איכות חיים משופרת והבנה כי פוסט טראומה היא מצב שאיתו ניתן להתמודד בצורה ראויה, גם אם נדמה כי אבדו הסיכויים.