כל מה שרציתם לדעת על עדשות למצלמה

זוכרים את הימים בהם היינו מתלבטים כמה דקות לפני שהיינו מצלמים (פשוט כי בעת הפיתוח לא התאפשר לסנן תמונות)? ובכן אכן מדובר בזיכרון ישן, במיוחד לנוכח העובדה שכיום ילדים אוחזים בנייד ומצלמים ללא הכרה. אי לכך משמח לדעת שעדיין למצלמה יש מקום של כבוד ולמרות שהמכשיר החכם יודע לבצע מגוון עיבודים מושקעים (ומהירים), עדיין אין מתחרה אמיתי לתמונה שנלקחת ע"י מצלמה – אם מבחינת איכות השליטה ואם מבחינת איכות החוויה.

משמעותה של עדשה

לאור העובדה שהמצלמה אינה ממהרת להיעלם מהנוף, רבים תוהים איזו לרכוש, ופה אנו באים לחדד שהשאלה הנכונה היא איזו עדשה לרכוש, וזאת כי העדשה היא זו שאחראית על הניגודיות, החדות והמרקם – משמע העדשה היא זו שאחראית על איכות התמונה. אז איזו עדשה רוכשים? להלן מספר דגשים חשובים:

עדשה לפני מצלמה

ראשית חשוב להבין שתפקיד העדשה לרכז את סך קרני האור שנשלחים מהאובייקט המצולם, באופן שמייצר חדות ברורה. אי לכך חשוב להשקיע בעדשה טובה, ועל כן את התקציב שעומד לרשותכם מוטב לחלק באופן הבא: 60% השקיעו בעדשה ואילו 40% השקיעו במצלמה, כי גם מצלמה מדהימה לא תוביל לתוצאה נאה ללא עדשה שווה.

תתי קבוצות

בגדול נהוג לחלק את העדשות לשתי קבוצות: ישנן עדשות אורך בעלות מוקד קבוע וישנן עדשות אורך בעלות מוקד משתנה ("עדשות זום"(. בנוסף, יש קטגוריה נוספת, אך היא כבר פחות נפוצה ויותר מיועדת עבור מטרות נקודתיות.

עלות

אין קסמים, ככול שהעדשה עולה יותר כך סביר שהיא תוביל לתוצאה יותר נאה. ממה מושפע המחיר? מאיכות ליטוש העדשה ומסך האלמנטים שהיא מכילה (ושביחד מרכיבים אותה), ובאופן כללי איכות העדשה נמדדת בהתאם ליכולת ליצור חדות גבוהה לצד ניגודיות ברורה, כאשר לפתיחת הצמצם יש תפקיד מכריע. אם עדיין מתלבטים איזו עדשה לרכוש, תעצרו ותענו על שתי שאלות: מהי מטרת הצילום ומהו התקציב שעומד לרשותכם. כמו כן, בנקודה זו מוטב להתחשב הן ביכולת הפתיחה של העדשה והן ברזומה של החברה הרצויה.

עדשה רגילה

בטח שמעתם רבות אודות "עדשה רגילה" ופה נעצור לבחון למה הכוונה. ובכן עדשה רגילה מכילה אורך מוקד בעל 50 מ"מ. עדשה מסוג זה קולטת זוויות בדומה לעין האנושית, ועל כן לא מעט צלמים נוהגים לזלזל בה, פשוט כי הם מבקשים למצוא זוויות צילום מעט שונות, כאלו שהן מפתיעות ושלא מוכרות ביום יום. מצד שני, יש צלמים שטוענים שהיצירתיות הגדולה באה לידי ביטוי כל עוד נעזרים בעדשה זו ועדיין מצליחים לייצר תמונה מרשימה, ולו בשל החדות, הבהירות או הקומפוזיציה, ופה רק נוסיף שעדשה רגילה ידועה לטובה בשל השילוב הבא: בהירות וחדות.

עדשה רחבת זווית

לעומת העדשה הרגילה, עדשה שהמוקד שלה נמוך מ50 מ"מ קולטת זווית ראייה הרבה יותר רחבה ומכאן שמה "עדשה רחבת זווית". תמונות שנלקחות עם עדשה זו מייצרות תחושת עומק ומשום כך היא בעיקר מתאימה עבור מרחבים סגורים וכאשר הפרופורציות אינן חשובות. לבסוף נציין שאם אתם צלמים מקצועיים, בוודאי לא תסתפקו בעדשה אחת, אלא תחזיקו בתיק כמה ותחליפו בהתאם לצורך ולגחמה, ועל כן אם לשם אתם חותרים, מוטב להכיר מהם ההבדלים, האופציות ואף המחירים.